top of page

Bal nedir?

  • Yazarın fotoğrafı: murat Doğan
    murat Doğan
  • 29 Eyl 2016
  • 1 dakikada okunur

Bal arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir. Nektar bala çevrilirken arılar sağladıkları invertaz enzimi sayesinde sakkarozu inversiyona uğratarak fruktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere dönüştürür ve fermantasyonun meydana gelmesini önleyecek miktarda suyunu uçururlar. Kovandaki hücrelere yerleştirilen ve üzeri mumdan bir kapakla örtülen bal arılarca sağlanan özel havalandırma sistemi sayesinde bildiğimiz tat ve kıvama gelir.

Balın rengi, şeker dengesi ve tadındaki farklılık tamamen toplanan nektarlardan kaynaklanmaktadır. Balın kokusunu, çiçeklerdeki aromalı uçucu yağlar verir ki bu aynı zamanda çiçeklerin kokularını sağlayan yağdır. Bal üretiminde ½ kg ham nektarı toplamak için 900 bin arının bir gün boyunca çalışması gerekir. Toplanan bu nektarın ise ancak bir kısmı bala çevrilebilir. Elde edilen balın miktarı getirilen nektarın şeker konsantresine bağlıdır. Bal nem, güneş ışığı, kaynatma gibi sıradışı bir etkiye maruz kalmadıkça bozulmaz ve zaman faktöründen etkilenmez.

Porsiyon Miktarı: 100 g Kalori (kcal) 304 Toplam yağ 0 g Kolesterol 0 mg Sodyum 4 mg Potasyum 52 mg Karbonhidrat 82 g Diyet lifi 0,2 g Şeker 82 g Protein 0,3 g A vitamini 0 IU C vitamini 0,5 mg Kalsiyum 6 mg Demir 0,4 mg D vitamini 0 IU B6 Vitamini 0 mg B12 vitamini 0 µg Magnezyum 2 mg


Commentaires


© 2016 Ufuk AKALIN 

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter Black Round
bottom of page